Posted By nadja
TV-spel

Den här artikeln kommer lista några vanliga spelkonsoler och speltitlar till dessa.

Vad är ett TV-spel?

Enligt Nationalencyklopedins definition är ett

tvspel ett videospel som är ämnad att kopplas till en teve som på sin bildskärm projicerar spelets grafiska bilder eller filmer. TV-spel är nära sammankopplat med datorspel eftersom spelkonsolen i sig faktiskt är en dator. Med i stort sett alla moderna spelkonsoler kan du koppla upp dig till internet och kolla på exempelvis Netflix. Dessutom finns flera spel på olika plattformar, både som tv-spel och datorspel.

TV-spel kan spelas antingen offline eller online beroende på vilken av tjänsterna spelet tillhandahåller. Vissa spel är utpräglade onlinespel som bygger på spelarnas samverkan och konkurrens med varandra, exempelvis Counter-Strike (CS) eller Fortnite. Andra är inriktade mot offline-läget såsom Portal och Splinter Cell. Begrepp som är viktiga att hålla reda på är Single Player, Multiplayer och Co-op. Single Player står för “enskild spelare” och innebär att endast en person kan spela för stunden. Multiplayer erbjuder spel för flera samtidigt, exempelvis för ett kompisgäng. Co-op står för “cooperation” vilket innebär samverkan mellan vanligtvis två spelare när det kommer till att utföra uppdrag eller att lösa uppgifter.

Vissa spel erbjuder alla tre funktionerna medan andra tillhandahåller en av funktionerna. Man får helt sonika testa spel för att komma fram till en slutsats om vilken typ av spel man gillar. Många ser spelandet som en social grej där man kan ha roligt tillsammans medan andra ser spelandet som en tid för rekreation och avkoppling ensam.

PS4

Sony och dess flaggskepp PS4 kräver en ps4-kontroll för att kunna spelas på, med hjälp av kontrollen styr du spelets händelseförlopp. FIFA, NHL och Battlefield kan alla underhålla dig via PS4. PS4 står för Playstation 4 och är således Sonys fjärde spelkonsol. Det finns en hel del titlar som är exklusiva för PS4, det finns listor över dessa titlar på internet för den intresserade. Konsolen säljs över hela världen, oavsett om du åker till Asien, Amerika eller Australien så kan du räkna med att hitta Playstation-fantaster.

Xbox One

Xbox One är den största konkurrenten till PS4.  Det är den tredje spelkonsolen släppt av Sony och finns numera också i versionerna Xbox One S och Xbox One X. Det som skiljer är hårddiskarnas minne samt prestanda. Med funktionen Game Pass kan du testspela spel och sedermera köpa titeln/titlarna du gillar. De flesta populära spelen släpps till Xbox, det är därför en god anledning att som spelfantast äga konsolen.

Nintendo Switch

Nintendo Switch är en banbrytande konsol som är portabel. Dess föregångare Wii och Wii U var revolutionerande i spelvärlden när de kom, mycket på grund av att man styrde spelet via en nunchuk. Nunchuken ser ut som en fjärrkontroll och registrerar alla rörelser du utför med handen. Nintendo har några otroligt populära spel såsom Super-Mario, Super Smash-Bros och Zelda. Nintendo är förövrigt den spelkonsolstillverkare som släpper de mest barnvänliga spelen.

lizen