Posted By nadja
TV-spel just nu

Idag finns mängder med tv-spel inom olika genrer och på olika plattformar. Det finns enormt påkostade spel gjorda av stora spelstudios med många kreativa aktörer och det finns så kallade indiespel tillverkade utifrån låg budget i små team. Tv-spel har också gått från att omfatta ett fåtal pixlar kopplat till en grundläggande spelmekanik till att framföras via rollprestationer genom motion capture och innehålla, och ibland till och med grundas ifrån, cinematiska moment. Från Pong till Mario och vidare till Uncharted serien. Så har spelhistorien formats, men hur ser den ut nu?

Spel hittills 2018

Under första kvartalet av 2018 har flera kritikerrosade spel redan hunnit släppts. Däribland finner vi Monster Hunter: World, tillgänglig för Playstation 4 och Xbox One, där man spelar som en monsterjägare som spårar monster av olika slag för att på ett taktiskt sätt ta sig an dem. Det första Monster Hunter släpptes 2004 till Playstation 2 och detta är den sjätte delen i dess huvudserie.

Ett annat efterlängtat spel, skapat av den tjeckiska spelstudion Warhorse Studios, är Kingdom Come: Deliverance som utvecklades under en lång period och där de 2014 samlade in en stor del av sin budget via Kickstarter. Spelet är av rollspelskaraktär med stort fokus på realism placerat i 1400-talets Tjeckien, då kallat kungariket Böhmen.

På senare år har det blivit populärt att släppa remakes, eller remastrade versioner, av äldre spel. Shadow of the Colossus är ett sådant spel som först släpptes kring slutet av 2005 till Playstation 2, fick en HD version till Playstation 3 2011, för att slutligen få en remake till Playstation 4 i början av 2018. I dess grund består Shadow of the Colossus av att spelaren antar rollen som Wander i sin jakt på att återuppväcka flickan Mono till liv genom att besegra ett antal kolosser som strövar fritt i den öppna världen.

Spel som snart är här

Många spel är utannonserade både med och utan releasedatum. Här fokuserar vi på några av de mest närliggande spelsläppen under 2018 som har ett bestämt datum. Josef Fares A Way Out och Ubisofts Far Cry 5 är två spel med planerat släpp under Mars månad 2018. Båda spelen har ett större fokus på kooperativ spelstil än många andra spel idag. Fares har presenterat A Way Out som banbrytande i den bemärkelsen att det är ett spel som måste spelas av två personer samtidigt och att det kommer vara möjligt för en person att köpa spelet för att sedan spela med en vän online som inte köpt spelet. Far Cry 5 har däremot givit spelaren möjlighet att spela hela spelet i ett kooperativt läge, det vill säga de har inte låst spelaren till ett spelsätt utan valt att ge spelarna själva valet.

lizen