Posted By nadja
Tv-spel i mobilt format

Tv-spelen har nått långt under cirka 40 år och det gäller inte minst de portabla spelen. Från 1980-talets Game & Watch och 1990-talets Game Boy till dagens moderna spel på mobiler är steget långt. Det finns en lång rad intressanta spel som man kan spela till mobiltelefoner. Den som vill testa på intressanta spel till mobiler kan oftast börja spela de olika spelen gratis, men ofta behöver man betala för att få tillgång till extra funktioner. Det finns även mobilspel som man behöver köpa för pengar och som kostar redan från början. De kan kosta allt från några kronor för de billigaste betalspelen till bortåt en hundralapp för mer påkostade spel.

Vill man spela portabelt kan man även köpa Nintendos konsol 3DS som kostar runt 1000-1500 kronor. Spelen till den är dock i regel betydligt dyrare än till mobiltelefoner och fullprisspel kan kosta 200-400 kronor. Billigare spel för 10-100 kr finns att ladda hem digitalt från onlinebutiken Eshop.

Vissa menar dock att 3DS sjunger på sista versen och ett annat, dock mycket dyrare, alternativ är Nintendo Switch. Även den är portabel men kostar 3000-3500 kronor och spelen till den är också dyrare.

En sak som ibland inträffar är att speltillverkare ger ut ett spel både till stationära konsoler och till mobiler. I vissa fall är mobilspelet ett enkelt spel med låg budget för utvecklingskostnader som kan laddas ner gratis och syftet är främst att göra reklam för det stora spelsläppet av en konsolversion av samma spel. Sony som ligger bakom Playstation har till exempel gjort mobilspelet Run Sackboy run för att göra reklam för en ny version av Little Big Planet till deras Playstation 4-konsol. Sony har även lanserat liknande enklare spel som byggt på andra spelserier inför lanseringen av andra spel till Playstation 4. Ett annat exempel som man kan nämna är Ratchet & Clank som fick ett gratis mobilspel ungefär samtidigt som det var dags för ett nytt vanligt Ratchet & Clank-spel där mobilspelet kunde vara ett litet led i en lång marknadsföringskampanj som skulle bygga upp ett intresse för det stora spelet.

Den som vill spela sina spel på en mobil utan risk för stora sprickor i skärmen som förstör både spelandet och användandet av andra appar gör klokt i att beställa hem lite schyssta mobiltillbehör och det viktigaste är att man skaffar sig ett gediget skärmskydd.

Ett annat exempel är Sega med spelet Sonic Forces som först och främst är ett konsolspel. Det har även släppts en mobil variant av Sonic Forces. Det är dock inte alls samma spel. Sonic Forces till mobiler är en så kallad endless runner, ett enklare spel till mobiler med ett helt annat spelkoncept än det ”stora” spelet som släpptes till normalpris (500 – 600 kronor) till spelkonsoler och pc. I Sonic Forces, till mobiltelefoner, kan man spela som några av de mest kända karaktärerna från Sonics världar, som Sonic, Tails, Knuckles och Amy till exempel. En intressant grej är att det är en endless runner med multiplayerupplägg, vilket är ovanligt. Endless runners brukar oftast sakna multiplayerfunktion.

lizen