Posted By nadja
Spelhistoria – från tidig barndom till snabb utveckling under 1980-talet

TV-spelen har en väldigt lång och stark historia, och redan så tidigt som på 1950-talet började vissa typer av elektroniska spel dyka upp i form av olika tv-spel och datorspel. Exakt vilket som var det första spelet kan det råda delade meningar om, men två tidiga spel som gjordes var Tennis for Two och Spacewar. På den tiden, under 1950-talet och 1960-talet, så var det fortfarande väldigt ovanligt med spel, och det skulle dröja fram tills början av 1970-talet innan de blev mer kommersiella med konsoler som Magnavox Odyssey och diverse konsoler från Atari. Bland 1980-talets mer kända milstolpar till berömda spel kan man till exempel nämna både “Pong” och “Break Out” från amerikanska Atari och “Space Invaders” från det japanska företaget Taito. På den tiden så släpptes de häftigaste och mest avancerade spelen som arkadspel och det var mindre vanligt med tv-spel, men det började snabbt förändras i och med att fler och fler konsoler och aktörer började dyka upp och priserna började sjunka.

En detalj som var vanlig i spel på den tiden var något som på engelska kallas för “overlays” och som på svenska kanske inte har ett vettigt ord. Det rörde sig om en slags jättestora klistermärken som man klistrade tillfälligt ovanpå sin tjocka tv-apparat med gammalt bildrör. Den tidens grafik var simpel och enkel. Den typen av enkla trick och knep behövde man ta till för att försöka få ett lite häftigare intryck.

Under 1980-talet så tog spelen enorma kliv framåt och det var verkligen en tidig guldålder för spelen, men också hårda tider. I början av 1980-talet så släpptes det enorma mängder med ofta billiga och rätt dåliga spel till Ataris enkla konsoler. Spelen var dels väldigt lika varandra och dels så höll de ofta ganska låg kvalitet. Det mest välkända exemplet är ju spelet som byggde på den omåttligt populära filmen E.T. som Steven Spielberg regisserade. E.T. blev en väldigt framgångsrik film, men spelet som byggde på filmen ville man helst inte ens spela, så dåligt var det. Men utvecklarna trodde väl att spelet skulle sälja enbart på grund av sitt namn, och flera miljoner exemplar av spelet tillverkades. Det gick inte att sälja dem, åtminstone inte alla, och spelen grävdes ner och dumpades under marken någonstans i New Mexico, enligt en historia som är vanlig. Hur det verkligen låg till med de nedgrävda E.T. spelen försökte man gå till botten med i en dokumentär som gjordes långt senare.

Efter en krasch under början av 1980-talet så började branschen att återhämta sig, och det berodde till stor del på Nintendo som år 1983 släppte en ny spelkonsol som fick namnet FamiCom. Det står för Family Computer. År 1985 släpptes den i USA under namnet NES , Nintendo Entertainment System. Det blev ett slags nytt startskott och spelen blev mycket populära till Nintendos konsol. Totalt såldes konsolen i över 60 miljoner exemplar. Ett av de bästa spelen till NES är Super Mario Bros 3, där Mario har en särskild utklädnad i form av en groddräkt som gör att han simmar bättre.

lizen