Posted By nadja
Spel ur förstapersons-perspektiv

Några av de mest populära spelen idag är så kallade FPS-spel (first-person-shooters) där spelaren antar rollen som en soldat eller liknande i förstapersons-perspektiv. Detta skiljer sig tydligt från spel med tredjepersons-perspektiv eftersom spelaren lättare kan projicera sig själv i den roll man spelar. Ofta talas det om att förstapersons-perspektiv ger spelaren mer inlevelse i vad som händer och vad spelaren ska utföra. Det är dock inte bara skjutspel som kan innehålla förstapersons-perspektiv. En passande genre där detta implementerats är skräckspel; exempelvis i Outlast (2014) och den senaste delen i Resident Evil serien.

FPS

Två av de största rivalerna inom FPS är onekligen Battlefield och Call of Duty. Sedan sin start 2002 har Battlefield serien utvecklats av DICE i Sverige med amerikanska EA (Electronic Arts) som utgivare. Det amerikanska Call of Duty (2003) har däremot haft ett par olika utvecklare genom åren; främst Infinity Ward och Treyarch. Inom samtliga spel inom Call of Duty serien har Activision agerat utgivare.

Skräckspel

Skräckspel med förstapersons-perspektiv kan sägas ha fått en renässans i och med släppet av Amnesia: the Dark Descent 2010, vilket blev ett omåttligt populärt spel. Efter det följde flera utvecklare i fotspåren med bland annat Outlast (2014), Alien Isolation (2014) och P.T. (2014), spelet som aldrig blev av.

lizen