Posted By nadja
Skyrim

Actionrollspelet The Elder Scrolls V: Skyrim är den senaste delen i Bethesdas populära serie och uppföljaren till The Elder Scrolls IV: Oblivion. Trots att spelet släpptes 2011 är det väldigt populärt än idag. Förutom att det finns till PC har det släppts även för Xbox 360, Playstation 3, Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch. Det kom även en VR-version i slutet av 2017.

Inspirerat av Norden

Skyrim är en provins på kontinenten Tamriel och har varit en del av Elders Scrolls-universumet ända sedan starten. Eftersom det är den nordligaste provinsen finner man snötäckta berg och karga landskap som påminner en hel del om vårt nordiska klimat, med inslag av rysk tundra. Det märks också att Bethesda har inspirerats mycket av nordisk kultur och mytologi då namn på karaktärer och byar ofta klingar svenskt, norskt eller fornnordiskt. Invånarna i Skyrim är dessutom av en ras som kallas ”nords” och påminner mycket om vikingar då de är storväxta och blonda krigare.

I början av spelet får man dock själv välja vilken av alla raser man vill spela som. Raserna har inte bara olika utseende utan även specifika förmågor. Kattrasen Khajiit är till exempel bra på att smyga och ser bättre i mörker medan reptilrasen är immun mot sjukdomar och kan andas under vatten.

Karaktären man spelar som i Skyrim är ”Dovahkiin”, som är född med en gåva som gör att man kan absorbera själarna från drakar man dödar. De används sedan för att låsa upp nya förmågor i spelet via olika drakord som man lär sig genom att hitta dem inristade på stentavlor runt om i världen. Ganska tidigt i spelet får man i uppdrag att ta sig upp för ett högt snöbeklätt berg till en stor borg där en grupp äldre män kallade Greybeards håller till. Det är där man lär sig använda sina förmågor och vissa drakord är måste låsas upp för att kunna klara spelet.

Stor öppen värld att utforska

Redan från start kan man dock gå på egen upptäcktsfärd i den stora öppna värld som Skyrim erbjuder och man hamnar lätt på egna äventyr istället för att strikt följa spelets storyuppdrag. Det finns utöver grottor och borgar ett stort antal byar att besöka där man lätt kan samla på sig en mängd sidouppdrag när man börjar prata med byborna.

Det är fröjd att bara gå runt och utforska världen och se de välgjorda medeltidsmiljöerna. Man kan bland annat gå och sätta sig på den lokala tavernan och beställa in en flaska mjöd eller vin. Det finns något kittlande med atmosfären från denna tidsålder och det är kanske därför inte så konstigt att det finns både restauranger och eventlokaler Stockholm med medeltidstema även i våra tider.

Vapnen i spelet är förstås också medeltida och består av svärd, yxor, spikklubbor, pilbågar, armborst med mera. Man kan dock även använda sig av magi i form av eldbollar, blixtar och annat.

lizen