Posted By nadja
Sidescroller och plattform

Mario – Den stilbildande ikonen

Mario, den utan tvekan största ikonen inom plattformsspel, är en rödklädd karaktär skapad av Nintendo som hade sin premiär 1986 i spelet Super Mario Bros. till Nintendo Entertainment System (NES). Mario har haft en lång och framgångsrik karriär med bland annat Super Mario spelen Super Mario Bros. 3 (1988), Super Mario Galaxy (2007) och, senast, Super Mario Odyssey (2017). Super Mario har stått för några av spelvärldens milstolpar genom att det första spelet är ett av tidernas mest sålda och Super Mario 64 (1996) var ett av spelen som introducerade 3D till spel. På senare år har dock 2D-plattformsspelen med Mario i huvudrollen fått en liten återkomst i och med New Super Mario Bros. Wii (2009) till Wii och även det revolutionerande Mario Maker (2016) som tillät spelare skapa egna Mario-banor att dela med sig av till omvärlden.

Metroidvania

Döpt efter spelserierna Metroid och Castlevania; Metroidvania är ett typ av spel som oftast har grunden som ett tvådimensionellt plattformsspel där hela spelvärlden, eller kartan, är ihopkopplad och där spelaren så småningom låser upp färdigheter så att denne kan besöka alla platser. Detta koncept är trots det inte begränsat till att tillämpas endast i en 2D-miljö. Spel som Dark Souls (2007) och Batmans Arkham serie sägs vara löst baserade på detta koncept i och med dess ihopkopplade spelvärldar som först är begränsade, men som till slut kan utforskas till fullo. Ett av de nyare spelen som använder Metroidvania är Prey (2017) där spelaren får utforska en rymdstation i förstapersonsperspektiv.

Exempel på andra Plattformsspel

  • Sonic the Hedgehog – Med rötter från Sega kommer denna blåa antropomorfiska igelkott som framställts främst inom sina spel med samma namn där hög hastighet och precision är de två viktigaste delarna.
  • Rayman – Med sitt första framträdande hos spelbranschen 1995 tog denna lemlösa figur världen med storm. Spelen har sedan kommit i en frekvent ström både som 2D- och 3D-plattformsspel.
  • Cuphead – Detta “retrodoftande” plattformsspel, utgivet till Xbox One och PC, där man antar rollen som Cuphead i ett äventyr med estetik från 30-talets tecknade filmer.

lizen