Posted By nadja
Remakes och remasters

Många remakes och remasters hittar sin väg till dagens spelkonsoler. Med en fräsch look och ibland förfinade kontrollsystem tar de en ny publik med storm. En hel del så kallade “remasters” släpps idag i samlingar eller pack inför kommande releaser av ett nytt spel i samma serie eller som en dos med nostalgitripp för äldre spelare och en andra chans för nya generationens spelare att upptäcka och spela dem. Remasters kan kort och gott beskrivas som en förfinad version av ett äldre verk, eller spel i detta sammanhang. En remake är nästan samma sak, dock brukar denna benämning betyda en mer radikal förändring i spelets grund såsom att vissa nivåer i spelet förändrats, lagts till eller tagits bort.

Peka och klicka på nytt

Så kallade peka-och-klicka spel hade sin storhet under 90-talet där LucasArts och Tim Schafer är välkända namn. Många av dessa spel har hittat tillbaka till den nya generationens spelare i och med att de fått HD remakes där allt i spelet fått ett uppsving, vare sig vi talar om grafiken, ljudet och/eller musiken. Exempel på dessa spel är Grim Fandango (1998), Day of the Tentacle (1993) och Full Throttle (1995), alla med Tim Schafer som upphovsman, som ursprungligen släpptes under 90-talet. Dessa spel brukar även innehålla valet att kunna spela spelet i sitt originalutseende eller den nya förfinade versionen.

Samlingar av (ganska) nya spel

En trend inom spelbranschen har varit att samla ihop spelen i relativt nya spelserier för att ge ut dem igen till den senaste generationens konsoler som ett pack. Assassin’s Creed: the Ezio Collection (2016), Batman: Return to Arkham (2016) och Bioshock: the Collection (2016) är exempel på detta fenomen. Dessa spel, som knappt funnits under ett decennium, är ofta ganska likt dess original men med vissa förbättringar i textur och liknande.

Fristående spel får även nya versioner

Förutom alla samlingspaket med nya versioner av äldre spel så släpps även fristående spel i ny tappning. Många av dessa spel behöver inte ens vara så mycket äldre än sin nya version. The Last of Us till Playstation 3 släpptes sommaren 2013 och redan ett år senare lanserade de en remastrad version av den till Playstation 4 tack vare den nya prestandan i konsolen. Tidigt 2018 släpptes också en ny version av 2005 års Shadow of the Colossus till Playstation 4 till fansens och kritikernas stora jubel.

lizen