Posted By nadja
Playstation

Konsolerna genom generationerna

Sony lanserade sin första konsol, Playstation, 1994 som en direkt konkurrent till Nintendo 64 och Sega Saturn under den femte konsolgenerationen. Från början hade Sony ett samarbete med Nintendo men efter att Nintendo valde en annan inriktning bestämde sig Sony för att lansera en alldeles egen konsol istället. Uppföljaren Playstation 2 släpptes år 2000 som en del av den sjätte generationens spelkonsoler och är än idag den mest sålda spelkonsolen någonsin. Dessa två konsoler använde sig av cd-skivor respektive dvd-skivor som medium för sina spel, vilket de tog ett steg längre i och med lanseringen av Playstation 3 och dess användning av blu ray-läsare och skivor. Denna tredje konsol från Sony gavs ut under den sjunde konsolgenerationen år 2006 och följdes ungefär sju år senare upp med Playstation 4 som släpptes under slutet av 2013 och är den hittills (2018) senaste konsolen från företaget.

Exklusiva spel till Playstation

I dagsläget, och sedan en tid tillbaka, är de onekliga kungarna inom Playstations exklusiva spelmakare Naughty Dog. De började sin karriär hos Sony med att utveckla det färgglada plattformsspelet Crash Bandicoot under andra hälften av 90-talet. På senare tid har de dock blivit mer kända som skaparna till Uncharted serien () och det prisbelönta spelet The Last of Us (2013) som har en planerad uppföljare med namnet The Last of Us Part II. Både Uncharted serien och The Last of Us har en tydlig cinematisk prägel. Den förstnämnda som ett matinéäventyr i stil med Indiana Jones där fartfylld action varvas med eftertänksamma pussel. The Last of Us däremot är mer tillbakadragen med fokus på drama och realism där Troy Bakers och Ashley Johnsons rollprestationer som Joel och Ellie respektive är en av höjdpunkterna.

Övriga exklusiva spel till Playstation inkluderar From Softwares Dark Souls doftande Bloodborne (2015) där de gotiska, mörka gränderna i staden Yharnam befolkas av mordiska galningar och hemska monster, och Quantic Dreams cinematiska Beyond: Two Souls () med Ellen Page i huvudrollen som Jodie Holmes där spelaren får navigera en icke-linjär berättelse med action, drama och sci-fi .

Playstation Plus och dess fördelar

För att kunna spela online med sina vänner på Playstation 4 behöver man prenumerera på playstation plus; en tjänst som, utöver nätverksmöjligheter, erbjuder spelarna lagringsmöjlighet i molnet samt gratis spel varje månad så länge man är aktiv prenumerant. Just den sistnämnda punkten är vad som blivit ett av de stora säljargumenten från Sony för att få spelare att investera i deras tjänst. Många nyhetssajter som bevakar spel är alltid snabba med att publicera vilka spel för varje månad som presenterats, exempelvis Playstation Plus spelen för mars 2018 ; Bloodborne (2015) och Ratchet and Clank (2016). Det är också ofta en ständig diskussion kring vad som är bäst, Sonys Playstation Plus eller Microsofts Games With Gold (som är en liknande tjänst).

lizen