Posted By nadja
Nintendo

Efter den berömda tv-spelskraschen, då marknaden för spelindustrin sjunkit så drastiskt att Atari blev tvungen att dumpa många osålda spelkassetter ute i New Mexicos öken, uppstod Nintendo Entertainment System (NES) för att ställa saker till rätta.

Nintendos framfart i spelindustrin

Efter succén med NES, som sålde i över 60 miljoner exemplar, följde Nintendo upp med spelkonsolen Super Nintendo Entertainment System (SNES) 1990. TIll skillnad från sin föregångares 8-bitars system presenterades här istället ett system i 16-bitar. Sex år senare äntrade Nintendo 64 scenen som en av slagskämparna inom den femte konsolgenerationen. Konsolens handkontroll skyltade med en revolutionerande analog styrspak och tillbehöret Rumble Pak gjorde det möjligt för spelaren att uppleva vibrationer i handkontrollen. Båda dessa finesser kopierades sedan av konkurrenterna och har sedan dess varit ett givet inslag hos alla uppföljare.

Under den sjätte konsolgenerationen stod Nintendos GameCube i direkt konkurrens med succéerna Xbox och Playstation 2 vilket gjorde att konsolen inte hade samma slagkraft som sina föregångare. GameCube använde sig även av ett okonventionellt medium för lagring av sina spel. Det var en slags “minidvd” som endast kunde användas på konsolen och som hade mindre lagringsplats än sina konkurrenter. Efter denna milda framgång tog Nintendo tillbaka rampljuset med råge då de 2006 lanserade Wii som slog alla rekord i försäljningshastighet och som blev Nintendos mest sålda konsol någonsin (bärbara konsoler borträknade). Efter Wii släpptes WiiU 2012 och blev återigen en mild framgång för Nintendo som endast fem år senare valde att lansera Nintendo Switch som blev världens första hybrid mellan stationär och bärbar konsol.

Man kan inte heller borträkna Nintendo slagkraft gällande marknaden för bärbara konsoler då både deras Nintendo DS och Game Boy ligger högst på listan gällande just bärbara konsoler. Deras närmaste konkurrent Playstation Portable har exempelvis sålt ungefär hälften av vad Nintendo DS sålt.

Nintendos exklusiva spel

Pratar man om Nintendo så kan man inte undkomma att prata om de ikoner som gjort Nintendo till vad de är. Super Mario, världens kanske mest igenkännbara spelkaraktär, är en stor anledning till att Nintendo lyckats. Spel som Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario 64 och Super Mario Galaxy toppar ofta listor över de bästa spelen någonsin. Nära besläktad med Super Mario, åtminstone genom att de har samma skapare, Shigeru Miyamoto, är The Legend of Zelda serien med den titulära prinsessan Zelda tillsammans med den spelbara karaktären Link. Tillsammans med Super Mario har Zelda serien bringat enorma framgångar för Nintendo genom att vara både hyllat av kritiker såväl som spelare.

lizen