Posted By nadja
Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V, oftast bara kallat GTA V, släpptes i september 2013 till Xbox 360 och Playstation 3. Ett år senare kom även en grafiskt förbättrad version till de då nya spelkonsolerna Xbox One och Playstation 4. Ungefär ett halvår senare, i mitten av april 2015, släpptes GTA V slutligen till PC och kunde ta ut de grafiska svängarna ännu mer.

Precis som de tidigare spelen i GTA-serien utspelar sig GTA V i en stor öppen värld där man kan göra lite vad man vill. Uppdragen i spelen har dock alltid kretsat kring de bilar och övriga fortskaffningsmedel som går att tillgripa. Lite förenklat kan man säga att GTA-serien går ut på att skjuta och köra bil, men storyn och de skruvade karaktärerna är också en stor del av spelen.

Tillbaka till San Andreas

GTA V är det största GTA-spelet hittills och att utveckla ett så omfattande spel är inget man gör på en månad, eller ens på ett år. Det tar flera år och kräver miljoner i budget, ett stort utvecklingsteam och även en mängd betatestare som kan hitta buggar och liknande, så dessa kan åtgärdas innan spelet släpps. Betatestarna kan till exempel få fylla i enkäter efter att de har spelat spelet och kan i dessa komma med kritik och förslag på saker som eventuellt behöver fixas, läggas till eller tas bort.

GTA V utspelar sig i San Andreas, vilket är samma fiktiva delstat som GTA San Andreas utspelar sig i. Dock befinner man sig den här gången endast i staden Los Santos, vilket ska motsvara verklighetens Los Angeles. Utvecklarna Rockstar har lagt ner mycket arbete på research för att få GTA V att kännas realistiskt. Har besökt Los Angeles i verkligheten så kan man känna igenom många platser och byggnader i spelet. Nytt för GTA V är bland annat att man nu spelar som tre karaktärer istället för en. Dessa tre personer kan befinna sig på helt olika platser på kartan och går att växla mellan när man vill, utom under vissa specifika uppdrag. Michael, Trevor och Franklin, som de tre heter, har olika egenskaper och Franklin är till exempel bättre på att köra bil då man med honom bakom ratten kan aktivera ett slowmotion-läge som gör att man lättare kan ta sig förbi polisavspärrningar med mera.

Planera dina kupper

Polisens uppmärksamhet är nämligen lätt att dra på sig i ett spel som till stor del bygger på att man begår brott. För att skaka av sig dem kan man bland annat byta bil eller hitta ett gömställe där man kan hålla sig borta från polisernas synfält tillräckligt länge.

De större uppdragen i GTA V är större kupper, så kallade heists, som kräver planering. Man får bland annat införskaffa vapen och flyktfordon som specialutrustas med kraftfulla motorer och pansarplåtar för att tåla beskjutning. Det går dessutom att utföra kupperna på flera sätt, vilket ger ett om-spelningsvärde.

lizen